Tens una SCP?

La reforma fiscal de 2016 i les societats civils. 

Què és una societat civil particular?

Es tracta d’una forma jurídica contractual mitjançant la qual dues o més persones realitzen una aportació comuna dineraria o no dineraria, amb la finalitat de poder-se repartir els beneficis, amb una responsabilitat ilimitada que recau en els socis (els socis responen personalment en cas d’insolvència de la societat).

Aquest tipus de societats bé poden tenir un objecte social civil o bé mercantil. La segona es dóna quan la societat desenvolupa una activitat econòmica concreta.

Règim legal en curs

Actualment la comptabilitat d’aquest tipus de societat és senzilla, ja que no han estat sotmeses a la comptabilitat d’altres formes jurídiques com ara la Societat Limitada o la Societat Anònima, i han estat adoptades per petits empresaris que no necessitéssin una comptabilitat complexa i costosa.

Ara per ara tributen en la declaració de la Renta dels socis (IRPF), de la mateixa manera que les comunitats de béns, en proporció al percentatge (%) de participació en la societat.

Reforma fiscal 2016

A partir de l’any 2016, aquest tipus de declaració canvia, i per tant les societats civils hauràn de tributar per l’Impost sobre Societats (IS), exceptuant aquelles societats sense objecte mercantil.

Per tant, si tens una societat civil:

  1. constituida mitjançant document privat,
  2. amb número d’identificació fiscal (NIF) i
  3. objecte mercantil (explotació d’activitat econòmica),

hauràs de tenir present que ja no s’inclourà en IRPF sinó que haurà de tributar per IS.

La teva societat civil és de professionals com ara advocats, arquitectes o metges?

Aleshores no hauràs de tributar per Impost de Societats. Com que no es tracten de societats civils amb objectes mercantils, inscrites a la secció segona de l’IAE, podràn seguir tributant per IRPF.

L’alternativa més aproximada a la SCP que preveu la llei és la Societat Limitada. Té més inconvenients que la SCP ja que s’ha d’inscriure al Registre Mercantil i presentar comptes anuals, però per altra banda la responsabilitat dels socis passaria a ser limitada.

És important fer la reconsideració abans de finalitzar l’any, ja que les principals conseqüències d’aquesta reforma són:

 a) que a partir de l’exercici 2016 les societats civils passaràn a tributar per IS,

b) S’haurà de portar una comptabilitat adaptada a les normes del Codi de Comerç, que pot suposar un augment de despeses a nivell de gestió de l’empresa.

L’altra alternativa és dissoldre la SCP (la dissolució s’ha de declarar com a operació societària per ITPiAJD model 600), i donar-la de baixa en el model 036 de l’IAE, i que un dels socis passi a ser autònom i l’altre o altres, treballadors per compte alièna.

scp

Aquestes són a grans trets les modificacions introduïdes per la reforma fiscal de 2016. Tot i així cada societat civil té les seves particularitats, per això cal que us adresseu al vostre gestor o advocat de confiança per buscar l’alternativa o solució que més s’adapti a les vostres necessitats.

Elisenda LLadó i Grimau

Altres tipus de formes juridiques i els seus tràmits a: GENCAT.CAT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s