Puc facturar sense ser autònom?

Actualment a Espanya, donar-se d’alta com autònom en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) costa una quota (a finals de cada mes) de 264,44 euros mensuals per la base de cotització mínima de 884,40 euros (BCM 2015). Amb aquest sistema i aquests imports no queda inclosa ni la cobertura d’accidents de treball ni per cessament de l’activitat econòmica.

Però ara ens estem preguntant si podem fer factures per treballs puntuals sense haver-se de donar d’alta del sistema d’autònoms.

La resposta és SI.

Quins requisits s’han de complir?

1.- En principi no és necessari entrar al sistema RETA sempre i quan les activitats per les quals s’hagi de fer factura no suposin el mitjà de vida del contribuent. Això significa que el treballador ha de tenir una altra activitat que sigui el seu “coixí”.

Per tant, si, per contra, el treballador vol facturar una serie d’activitats dins d’un mateix projecte únic professional, aquesta activitat si que l’haurà de realitzar cotitzant en el Règim Especial de Treballadors Autònoms.

2.- Els ingressos provinents d’aquestes activitats desenvolupades puntualment no poden superar el llindar fixat pel 2015 de 7.455,14 euros anuals, que estableix l’Indicador Públic de Rendes d’Efectes Múltiples (IPREM).

3.- El treballador que compleixi els requisits anteriors, haurà de declarar els ingressos derivats d’aquestes activitats i a més a més l’IVA trimestral.

Com declarar els ingressos i despeses que derivin d’aquestes activitats?

1.- En primer lloc el treballador s’ha de registrar a l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques) i donar-se d’alta amb el concepte que més s’adapti a l’activitat professional en qüestió. El model a escollir per la persona física és el 037. És un model senzill que us podeu descarregar a la web d’Hisenda (AEAT).  El mateix model serveix per causar la baixa i/o per modificar/afegir el concepte d’activitat que es dugui a terme.

Captura de pantalla 2015-11-19 a las 23.16.37

2.- Portar un control  de les factures que emetem per tal de portar el llibre-registre d’ingressos i despeses relatives a l’activitat professional per la que ens donem d’alta, per poder fer les declaracions correctament i tenir-les ordenades per una hipotètica inspecció d’Hisenda. L’Agència tributaria posa a disposició del contribuent una guia pràctica per com realitzar aquest llibre-registre. El més recomanat és utilitzar un full de càlcul (p.e: Excel), que pugui sumar, restar, aplicar percentatges…

3.- Realitzar les declaracions trimestrals de l’IVA (model 303), i fer constar en la declaració de la renta (model 100) els ingressos obtinguts d’aquestes activitats, que apareixerà en l’apartat de rendes obtingudes per rendiment d’Activitats Econòmiques, separades del rendiment de treball.

Elisenda LLadó i Grimau

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s