Tinc Okupes! Idees bàsiques.

Des de 2018 amb la reforma de la LEC, existeix una manera més ràpida per desocupar aquelles persones que prenen possessió de forma il·legal d’un habitatge propietat d’un tercer (okupes). 

Paradoxalment, quan et trobes amb okupes en el teu habitatge no hi pots entrar ni els hi pots canviar el pany, ja que podrien ser ells els que et denunciessin per coacció o violació del domicili. 

🧐Aleshores, què podem fer per recuperar la propietat? Doncs no ens queda més alternativa que iniciar un procediment judicial per desnonar-los. 

🏡Gràcies a la reforma de 2018 existeix el desnonament exprés contra els okupes però aquest procediment només el poden instar les persones físiques i altres entitats concretes, i no el poden instar les empreses privades i/o societats. En aquest procediment civil exprés ha de ser un habitatge, no s’aplica a locals o terrenys. 

💪Molt bé, vull recuperar un habitatge del que sóc titular, què faig? Per a desocupar en aquests casos tenim dues opcions, el procediment penal i el procediment civil dels que en farem cinc cèntims (ja que cada cas és diferent i requereix d’un estudi individualitzat).

👮‍♀️VIA PENAL:
Si no han passat 48 hores des de que s’ha produït l’ocupació, cal trucar a la policia perquè dins d’aquest període curt de temps la policia pot desallotjar sense ordre judicial, doncs es considera delicte flagrant, i la policia pot entrar i obligar als ocupants a entregar l’habitatge. Això només és possible si els ocupants no han canviat el pany i si es pot demostrar que fa menys de 48 hores que ocupen la propietat.

Un cop han passat les 48 hores o han canviat el pany, es necessita una ordre judicial per fer-los fora i ja cal posar la denuncia formal a la policia o al jutjat de Guàrdia. Hem de tenir present que no és el mateix que ens hagin ocupat casa nostra (violació del domicili) o una segona residència (usurpació de propietat).

A la via penal és necessari identificar cada un dels okupes per a poder-los jutjar i condemnar. 

👩‍⚖️VIA CIVIL:
Amb la reforma de la LEC, es pot interposar una demanda civil exprés (a través d’advocat i procurador) aportant el títol de propietat (compravenda, herència, donació…) i sol·licitar l’entrega de la finca així com la desocupació sense necessitat d’identificar personalment als ocupants. La notificació la pot fer el funcionari del Jutjat acompanyat de la policia.

Un cop notificada la demanda, els okupes tenen només 5 dies per oposar-se i acreditar o intentar acreditar el dret a romandre a la propietat. Si no contesten a la demanda (és a dir, no s’oposen i no acrediten res) es dictarà sentència executòria, i es procedirà al desallotjament i entrega de la propietat. 

⏰Si els okupes s’oposen a la demanda amb algun tipus de document acreditatiu, aleshores és quan s’allargarà el procediment i s’assenyalarà data per a celebrar el judici deixant en mans del Jutge dictaminar la validesa del dret que s’intenta acreditar. 

😡És important no desesperar-se i no prendre’s la justícia per la mà, ja que es pot agreujar la situació i que acabin sent els okupes els denunciants tot i estar intentant recuperar una propietat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s