PayPal, un desconegut?

Els efectes de PayPal i les seves comissions

PayPal, té la seva residència fiscal en un paraís fiscal, concretament a Luxemburg, i funciona com un intermediari per gestionar pagaments i cobraments. És a dir, quan transferim diners, primer arriben a un compte de Luxemburg, i després passen al compte del destinatari. Quan retirem els diners del compte PayPal i els transferim al compte corrent de la nostra entitat bancària, estem rebent diners d’un paradís fiscal. Tot dins de la legalitat, ja que està autoritzat a operar en diferents països com a gestor de diners electrònics.

Si els pagaments no superen els 400 € en una única transacció, amb el compte Personal és suficient, per el cas que facturem entre 401 i 1.500 euros, aleshores hem d’obrir un compte Business o Premier (PayPal pot ampliar la quantitat depenent de les necessitats de l’usuari).

La pregunta és, i Hisenda, què?

Sempre que intervé un paradís fiscal, podem pensar que tindrem problemes amb Hisenda i/o amb el nostre banc.

cocc81mo-registrarse-en-paypalDoncs pel que respecte a PayPal no hem de tenir por d’infringir la llei ja que com empresa a paradís fiscal està obligat per la Llei de Blanqueig de Capital 36/2006 a assumir el compromís de lluitar en la detecció d’operacions de blanqueig de capital i per això han de tenir normes i procediments interns per a a comunicar totes les dades que permetin detectar la col·locació i/o transformació d’actuacions il·lícites dins del mercat.

Les polítiques de prevenció estan supervisades per el Servei executiu de la Comissió de Prevenció de Blanqueig de Capitals que es relaciona amb les empreses amb el delegat o representant intern d’aquesta.

Per tant, a efectes pràctics, estarem operant com si fós un banc de França o de la Caixa d’Estalvis ordinària. PayPal no ofereix crèdits ni dipòsits amb interessos. Simplement garanteix una transacció segura entre el cobrador i el pagador.

Ara bé, depenent del país de destí i el país d’origen dels diners PayPal aplica una comissió variable.

Aquesta comissió està exempta d’IVA, i per tant PayPal no emet cap factura dels imports, ja que com a empresa no ha de declarar cap IVA al respecte. Tot i així queda constància de la part que es queda PayPal en el rebut de la transacció, on apareix l’import final rebut pel cobrador i la quantitat comissionada.

Si es tracta d’una transferència com a pagament per una activitat econòmica, estem d’Alta de IAE i hem de presentar les trimestrals (303-130), podem deduir aquesta comissió com a despesa?

La resposta és SÍ. De la mateixa manera que els bancs cobren comissions per transferències entre diferents entitats bancàries, PayPal a efectes pràctics fa el mateix.

Estem parlant únicament de pagaments de factures, no de compra d’objectes o altres operacions que es puguin realitzar amb PayPal.  Les operacions de PayPal s’han de dclarar, segons els imposts que la gravin, per tant si facturem i cobrem a través de PayPal, no podem evadir la obligació. Declararem l’import de la factura, i deduirem la comissió que ens hagi cobrat PayPal per la gestió, i declararem l’IVA i l’IRPF en cas que la factura en tingui, com si ho haguessim cobrat pe transferència ordinaria o en metàl·lic.

Per tant, deduirem la comissió com una despesa de IRPF, que inclourem en l’apartat de despeses deduïbles en el model 130 a compte de la renta, com qualsevol altre tiquet de despesa.

Veure comissions internacionals: TARIFAS DE TRANSACCIÓN

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s