La fiscalitat del compositor (espanyol)

En primer lloc, cal saber si s’ha de donar d’alta o no d’autònoms a la Seguretat Social. Si els ingressos a facturar no superen els 9.172,80 euros anuals (2016, s’actualitza cada any), i no sigui el mitjà de vida principal i les factures no provinguin totes d’un mateix pagador, aleshores no és necessari donar-se d’alta d’autònoms.

Ara bé, si que s’haurà de donar d’alta de IAE o Activitat Econòmica com a professional.

L’epígraf del músic compositor es pot enquadrar dins de la secció de professionals com el 86 (861 artistes) o bé dins del calaix de sastre, 899 Altres serveis professionals, o bé de la secció d’activitats artístiques, agrupació 3 – activitats relacionades amb la música (grup 32 intèrprets o grup 39 altres serveis).

Per donar-se d’alta de IAE cal emplenar i presentar el model 037 i donar-se d’alta de la obligació d’IPRF, pagament a compte de la renta a través del model 130 trimestral, i donar-se d’alta de la obligació d’IVA, model 303 trimestral. La obligació de donar-se d’alta del 130, pagaments fraccionats, no serà obligatori si més d’un 75% dels ingressos estan sotmesos a retenció.

Un cop estem d’alta al CENS (IAE):

Model 130 que son els pagaments fraccionats a compte de la renta, el resum anual es la declaració de la renta model 100. S’inclouen ingressos i despeses de l’activitat econòmica i les quantitats retingudes, i el resultat és la diferència entre les retencions que ens han practicat amb el pagament de irpf que toca ingressar fraccionadament.

Model 303, declaració de l’IVA si hem donat d’alta la obligació amb el 037. El resum anual és el 390.

En territori espanyol, la norma general és aplicar a les factures de professionals un 21% d’iva i un 15% de retenció. És a dir, sobre un import de 100, sumem 21 i restem 15.  No obstant, l’IRPF només l’aplicarem si estem facturant a professionals o empreses, si és una factura per a un particular no s’aplica, perquè el particular no ingressa retencions.

En territori fora d’Espanya no aplicarem mai IRPF.

i l’IVA?

Si facturem fora d’Espanya la regla general és no aplicar IVA. Excepte si estem a la Unió Europea. Si l’empresa pagadora dels serveis i el prestador estem registrats al VIE, aleshores la factura serà sense iva, sino, la factura anirà amb l’IVA com si el client estigués a Espanya. Si és un particular, aleshores no ens hem de preocupar del VIE, s’aplicarà la factura amb IVA que correspongui.

EXEMPCIONS FISCALS

Pel que fa a l’article 20.26 de la Llei de IVA 37/1992 28 de desembre, els serveis professionals prestats per compositors musicals, autors d’obres teatrals inclosos els drets d’autor, estan exempts d’IVA, per tant la factura per una composició musical anirà sense iva.

Quan el músic realitzi unicament activitats a facturar amb l’exempció de l’IVA no estarà obligat a presentar les declaracions trimestrals del 303 relatives a l’IVA (i així es pot indicar en una de les caselles del model 037 al donar-se d’alta).

26.º Los servicios profesionales, incluidos aquéllos cuya contraprestación consista en derechos de autor, prestados por artistas plásticos, escritores, colaboradores literarios, gráficos y fotográficos de periódicos y revistas, compositores musicales, autores de obras teatrales y de argumento, adaptación, guión y diálogos de las obras audiovisuales, traductores y adaptadores.

DESPESES DEDUÏBLES (que podem deduir del 130 i la part de l’iva al 303)

Despeses d’explotació: Compres, matèries primes, softwares…Salaris a tercers
Seguretat Social en cas d’autònoms o treballadors a càrrec
Despeses de formació
Serveis d’assessorament legal
Despeses d’Investigació i Desenvolupament, publicitat…
Despeses Varies: llibres i revistes professionals, quotes a sindicats musicals o associacions empresarials..
Factura Mòbil
% de llum, aigua… si es treballa des de casa
Transport per desplaçaments per feina
Lloguer del local

És molt important no oblidar-se de presentar en temps i forma els impresos corresponents (130, 303…) encara que no hi hagi hagut activitat econòmica o el resultat sigui negatiu. La no presentació pot suposar una sanció per incompliment i a més a més un recàrrec per presentar-ho fora de termini.

 

Advertisement

One thought on “La fiscalitat del compositor (espanyol)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s