Fibromialgia i declaració d’invalidesa.

El 24 de febrer de 2015, la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en la sentència 1403/2015, de 24 de febrer (Recurs de Suplica 6239/2014), va considerar que la fibromialgia i el síndrome de fatiga crònica (SFC) pot ser motiu suficient per declarar una invalidesa permanent.

La fibromialgia és un tipus de dolor crònic que pot presentar-se de forma localitzada o bé generalitzada. La Organització Mundial de la Salut (OMS), va reconèixer aquest dolor com a malaltia l’any 1992.

La sentència en qüestió tracta sobre el cas d’una dona (el 80% de persones afectades són dones), que treballava en la indústria química i que patia sovint quadres de depressió recorrent de caràcter greu sense tenir símptomes psicòtics, però amb dolor cervical i un procés degeneratiu, així com fibromialgia i SFC.

sintomas-de-fibromialgia-cronica

El Tribunal, posa de manifest en la seva Decisió, la reiterada doctrina jurisprudencial sobre com es configura la incapacitat en la Llei General de la Seguretat Social, i senyala que “la valoració de la invalidesa permanent s’ha de realitzar atenent fonamentalment a les limitacions funcionals derivades de les patologies del treballador“.

Per la Sala Social, la incapacitat ha de ser entesa com una disminució de les capacitats anatòmiques i funcionals greus que disminueixen o alteren de forma negativa les capacitats laborals del treballador.

Ve a dir que no és només una impossibilitat física per fer qualsevol tipus de treball laboral, sinó que tot i tenir capacitats per dur a terme alguna activitat, no la pugui fer amb certa eficàcia, diligència i atenció.

En el cas que ocupa la sentència, el quadre de la malaltia que presentava la treballadora li impedia el correcte desenvolupament de qualsevol tipus de tasques laborals en l’empresa, ni tan sols les de naturalesa sedentaria sense esforços físics intensos.

dolor_fibromialgia

Indica la sala en la seva decisió que “en el moment actual es troba afectada per un trastorn major de caràcter greu que presenta amb intensitat suficient per anul·lar la seva capacitat laboral, al que s’afegeixen les restants dolències degeneratives“.

Per totes aquestes qüestions, el TSJC va desestimar el recurs de suplica interposat per l’INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social) contra la sentència dictada pel Jutjat del social 1 de Girona el 2013.

La fibromialgia, com a malaltía de caràcter psicosomàtic per la seva relació amb quadres ansio-depressius o d’estrés, pot suposar la incapacitat permanent absoluta.

En la mateixa direcció, el mateix òrgan judicial en la sentència 3225/2006 de 27 d’abril, ja va apuntar que el cuadre de dolències d’una treballadora, sent la fibromialgia una de les seves patologies, li impedia desenvolupar les seves funcions de netejadora, i també li impedia poder realitzar qualsevol altre ocupació laboral per molt liviana i sedentària que fos.

Llegir sentència 

Elisenda Lladó i Grimau

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s