LEXNET / E-JUSTÍCIA.CAT 2016

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, ha informat i aclarit que el sistema de presentació d’escrits de forma telemàtica no serà del tot efectiva en cap jurisdicció l’1 de gener de 2016 tal i com havia de ser. Ni amb la plataforma E-JUSTICIA.CAT, ni amb el sistema LEXNET.

D’acord amb la Llei 42/2015, de la reforma de la Llei 1/2000, de 7 de gener (LEC), s’estableix l’obligació per als professionals de l’àmbit judicial, l’ús dels sistemes electrònics i telemàtics que posa a la seva disposició l’Administració de Justícia (per a rebre, enviar i notificar escrits). Tot així s’havia de fer efectiu el dia 1 de gener de 2016, per tal d’expandir l’ús de la comunicació telemàtica en aquests professionals.

Si bé el sistema LEXNET és d’àmbit territorial estatal, hi ha Comunitats Autònomes que, per tenir competències delegades pel que fa a la comunicació dins del món jurídic-judicial, tenen el seu propi sistema telemàtic, com és el cas de Catalunya i el sistema E-JUSTÍCIA.CAT. 

La seva principal funció és establir una plataforma virtual amb suficients garanties per a poder realitzar comunicacions judicials entre els advocats, procuradors i l’Administració de Justícia i poder fer el seguiment dels expedients.

Aleshores, quina plataforma ha d’utilitzar l’advocat que exerceixi a Catalunya, LEXNET o E-JUSTÍCIA?

 • Recepció de notificacions: Exceptuant les comunicacions amb Cantàbria, Navarra i el País Basc, entre CCAA s’ha d’utilitzar el sistema LEXNET creat pel MJ, i a través de la plataforma pels advocats desenvolupada pel CGAE, LEXNET ABOGACÍA. Per a Catalunya, el seu ús no es preveu del tot obligatori fins a mitjans del mes de MARÇ 2016.
 • Presetació d’escrits i demandes:
  • ORGANS JUDICIALS FORA DE CATALUNYA: LEXNET
  • ORGANS JUDICIALS A CATALUNYA: E-JUSTICIA.CAT, amb diferents terminis d’implementació segons jurisdicció.
   • Social: 1 de febrer a 30 de juny progressivament.
   • Civil: 1 d’abril fins a 30 de juny progressivament.
   • Contenciós i Penal: 1 d’abril a 30 de juny progressivament i de forma voluntària ja que els òrgans competents no disposen del sistema de gestió E-JUSTÍCIA.

Què es necessita?

És imprescindible una firma / signatura electrònica reconeguda o qualificada acreditada per la plataforma que es vulgui utilitzar. Poden ser-ho signatures com la del DNI electrònic, la signatura ACA, etc… que estiguin activades i vigents.

                    

Font: icab.cat 

Elisenda Lladó i Grimau

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s