Despeses i autònoms, autònoms i despeses…

Despeses i autònoms, autònoms i despeses… Puc deduir-me la despesa del telèfon si sóc autònom i el faig servir per gestionar la meva activitat professional?

Com diem sempre o sovint els advocats quan se’ns planteja un problema o dubte: depèn. I us preguntareu, com hagués dit Pau Donés, qui lamentablement ens ha deixat fa molt poc, “¿de qué depende?” 

Doncs bé, fins fa relativament poc la despesa del telèfon mòbil que s’utilitza indistintament per l’activitat professional i l’activitat personal podia semblar més fàcil de deduir interpretant la normativa a favor de l’autònom. Com es podia fer?  Justificant el percentatge d’utilitat professional o realitzant un percentatge entre dies laborables i dies no laborables (tot i que aquesta divisió per un autònom de vegades no existeix!): I com es podia justificar? Aquí està el quid de la qüestió: La prova diabòlica dels autònoms.

Ara bé, a través de la reforma de 2017 de la Llei del Treballador Autònom i d’una Consulta Vinculant feta a la mateixa Agència Tributària, aquesta despesa ha quedat totalment delimitada. 
En primer lloc, perquè una despesa sigui deduïble ha d’estar vinculada a l’activitat, justificat amb factures a nom de l’autònom i registrat en el llibre de comptabilitat que porti. 

Però què passa amb el telèfon mòbil del qual sóc titular de la línia?
En la consulta V2731-18 de 15 d’octubre de 2018 el contribuent (autònom) es preguntava si es podia deduir el telèfon mòbil, ja que és una despesa molt habitual entre aquest tipus de treballador i la deducció no estava gaire clara. 
A partir d’aquí, el criteri de la Direcció General de Tributs va deixar el dubte resolt: La línia del telèfon mòbil només serà deduïble en la mesura que la línia sigui d’ús exclusiu per a l’activitat professional. Aleshores, t’obliga, si vols deduir-te la despesa, a tenir dues línies separades, una per l’activitat i l’altre per ús personal. 

D’acord. No puc deduir-me el telèfon mòbil perquè només tinc una línia d’ús indistint. I el telèfon fix de casa?
La Llei dels Autònoms reformada el 2017 (reforma que semblava la panacea pels autònoms però que al final, des d’un punt de vista pràctic, no ha tingut massa incidència positiva en relació amb les despeses deduïbles) estableix que:  “En los casos en que el contribuyente afecte parcialmente su vivienda habitual al desarrollo de la actividad económica, los gastos de suministros de dicha vivienda, tales como agua, gas, electricidad, telefonía e internet, en el porcentaje de aplicar el 30 por ciento a la proporción existente entre los metros cuadrados de la vivienda destinados a la actividad respecto a su superficie total, salvo que se pruebe un porcentaje superior o inferior.”

Per tant, si treballes des de casa i has afectat parcialment el teu habitatge a través de la declaració censal corresponent, podràs deduir-te el telèfon fix i internet en el percentatge que resulti d’aplicar un 30% al percentatge existent entre els metres quadrats del teu habitatge i els metres usats per a l’activitat. En aquest sentit no cal que la despesa sigui exclusiva de l’activitat, però, si feu càlculs, en gairebé tots els casos el dret a deducció de la línia del fix i de les altres despeses incloses en la normativa serà d’un 10% de la factura total, com a molt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s